Tegen 2020 moeten alle daken van zowel woningen als huurwoningen, die vóór 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet, geïsoleerd zijn.

Voor alle zelfstandige woningen (= studio, eengezinswoning of appartement) trad de nieuwe Vlaamse dakisolatienorm in werking op 1 januari 2015. De regeling geldt niet voor kamers.

Als minimumnorm wordt een R-waarde voor dakisolatie (of zoldervloerisolatie) van 0,75 m²K/W genomen.

Nieuwbouwwoningen (aangesloten op het elektriciteitsnet vanaf 1 januari 2006) die in orde zijn met de energieprestatieregelgeving, voldoen al aan de dakisolatienorm.

Wat als het dak de minimale isolatienorm niet haalt?

Sinds 1 januari 2015 kent de wooninspecteur bij een woningonderzoek (meestal op aanvraag van een huurder) strafpunten toe als de woning niet aan de dakisolatienorm voldoet. Tussen 2015 en 2020 krijgt de woning daarvoor een beperkt aantal strafpunten en krijgt de eigenaar de tijd om het dak te isoleren.

Vanaf 1 januari 2020 worden 15 strafpunten toegekend als de woning bij een woningonderzoek niet aan de dakisolatienorm voldoet. Daardoor kan de woning in aanmerking komen voor een ongeschiktverklaring door de burgemeester. Dat betekent dat de eigenaar werken zal moeten uitvoeren om de woning opnieuw conform te maken.

In een appartementsgebouw krijgen alle appartementen evenveel strafpunten bij het ontbreken van dakisolatie, niet enkel de appartementen die onder het dak gelegen zijn.

De dakisolatienorm is in theorie, net als alle andere minimale kwaliteitsnormen voor woningen, niet beperkt tot huurwoningen. Maar de mogelijke sancties bij een ongeschiktverklaring (jaarlijkse heffing, strafrechtelijke handhaving) zijn niet van toepassing als de woning door de eigenaar zelf wordt bewoond.

Hoe weet ik of mijn dak de isolatienorm haalt?

Wilt u nagaan of uw dakisolatie aan de norm voldoet?

  • Als de dakisolatie bereikbaar of zichtbaar is, kunt u best een EPC laten opmaken door een energiedeskundige. Dit kost gemiddeld 200 euro.
  • Als de dakisolatie niet bereikbaar of zichtbaar is, kunt u enkel een epc met beoordeling van uw dakisolatie laten opmaken als u zelf een stukje van het dak of de onderliggende plafondafwerking open breekt. De energiedeskundige mag dit zelf niet doen.

© 2016, dakrubber. All rights reserved.